Ne găsim puterea la prima Caravană

Societatea are nevoie de organizații puternice ca să fie sănătoasă. În România, munca organizațiilor neguvernamentale înseamnă sprijinirea copiilor și persoanelor vulnerabile, servicii educaționale, servicii sociale, inițiative artistice sau culturale, activități sportive, protejarea mediului, advocacy pentru inițiativele care contează pentru români. ONG-urile din țară rezolvă extraordinar de multe probleme și ajung la nenumărați oameni care au nevoie de ajutor.

Am vrut să venim în sprijinul organizațiilor din zona Moldovei cu 5 cursuri care să le ajute în activitatea lor de zi cu zi și să le reamintească cât de importantă este munca pe care o fac. Așa că în cadrul primei Caravane Bine în Construcție, care s-a desfășurat online, am vorbit despre facilități fiscale, campanii de advocacy, cum să faci fundraising eficient, cum să îți structurezi bazele de date și cum să comunici pe social media ca ONG.

De ce sunt importante cursurile acestea?

Pentru că oamenii din organizații au nevoie de câte un moment în care să se reconecteze cu motivele pentru care se duc la muncă, dar și cu alte persoane care se confruntă cu aceleași probleme ca ei. De multe ori, devenim atât de absorbiți de munca noastră, încât nu mai ajungem la evenimente sau cursuri.

Sunt importante și pentru că avem nevoie de consolidarea sectorului. Există organizații care funcționează pe bază de voluntariat sau cu un singur angajat, care fac o treabă extraordinară pentru beneficiarii lor. E ușor de înțeles că nu există buget de creștere a capacității organizaționale în astfel de cazuri. Caravana a răspuns și acestei nevoi – de acces la cursuri gratuite, practice, interactive.

Deși planul nostru inițial era să călătorim la Iași, pandemia ne-a obligat să regândim modul de livrare al evenimentului. Chiar și așa, am reușit să ajungem la un număr mare de organizații din Moldova; ba chiar am reușit să acoperim o mare parte din regiune, datorită accesibilității online.

În perioada 31 mai – 4 iunie, am organizat:

  • Cafeneaua de Fundraising (trainer: Mădălina Marcu, ARC) – 28 de participanți
  • Curs introductiv de fundraising (trainer: Roxana Sofică, ARC) – 20 de participanți
  • Curs introductiv de advocacy (trainer: Dana Niculescu, OAR) – 33 de participanți
  • Curs de baze de date (trainer: Monica Crăciun, ARC) – 16 de participanți
  • Curs de social media pentru ONG-uri (trainer: Sînziana Wolff, ARC) – 31 de participanți

Cursurile ne-au depășit așteptările ca nivel de participare și de receptivitate. La fiecare curs au existat dezbateri și discuții, am vorbit despre experiența organizațiilor prezente cu subiectele de mai sus și despre cum ne putem pregăti activitatea în perioada următoare.

Vom relua cursuri destinate creșterii capacității sectorului în următorul eveniment din cadrul Industriei Binelui, când Caravana ajunge într-o altă regiune din România.

Proiect derulat de Asociatia pentru Relatii Comunitare în parteneriat cu FONSS, Opportunity Associates și Dăruiește Viață, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția ofi cială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Proiectul vine cu o abordare strategica care priveste intreg sectorul neguvernamental. Platforma Industriei Binelui va coagula sectorul care va avea o voce mai puternica si va creste gradul de reprezentativitate a societatii civile in politicile si deciziile publice. Proiectul consolideaza astfel si cadrul de lucru intersectorial pentru societate civila – business – sectorul public.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!