#linia2 – săptămâna 22-26 iunie

Published on July 14, 2020

Prin campania #linia2 inițiată de Asociația pentru Relații Comunitare, facem cunoscute poveștile organizațiilor din România care și-au continuat misiunea să își susțină beneficiarii, în pofida crizei pandemiei #COVID19, în domeniile educației, asistenței sociale, protecția mediului, cultură și multe altele. Pentru detalii suplimentare despre campanie, scrie-ne la sinziana@arcromania.ro.

Asociatia Noi pentru EI – NEI

Testarea genetică, necesară pentru un diagnostic precis, este insuficient decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Astfel, mulți pacienți rămân nediagnosticați ori li se pune un diagnostic eronat, fiind nevoiţi, de multe ori, să apeleze în mod repetat la medic, în căutarea unei șanse la o viață normală.

Obiectivele Asociației NEI includ asigurarea testării genetice gratuite pentru pacienții care suferă de afecțiuni genetice, să susțină direct persoanele diagnosticate cu cancer și să inițieze și să dezvolte cercetările științifice legate de aceste boli. NEI își mai propune să educe populația despre afecțiunile genetice, dar și să militeze pentru includerea testelor genetice în lista serviciilor decontate de CAS.

De la înființarea sa, în octombrie 2017, Asociația NEI a sprijinit cu consiliere și testare genetică peste 2000 de persoane.

Și în anul 2020, chiar dacă situația creată de contextul pandemiei ne-a îngreunat activitatea, ne-am continuat proiectele pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu boli genetice. De la începutul anului am ajutat un număr de 35 de pacienți cu diverse boli genetice, inclusiv sub formă de consultații online de la începutul stării de urgență. Am făcut consultații online și sesiuni video pentru pacienții cu neurofibromatoză și sindrom Charcot-Marie-Tooth. Am pregătit campanii dedicate neurofibromatozei și bolilor lizozomale, pe care le vom lansa în perioada imediat următoare.

De asemenea, am demarat un proiect pentru înființarea unui grup care sa reunească pacienții ce suferă de RASopatii, dar și medici de diverse specialități care au conexiuni cu aceste boli. În cadrul grupului pacienții vor beneficia de abordare medicală multidisciplinară, inclusiv consiliere și testare genetică, în regim gratuit ori de câte ori va fi posibil.

Oricât de defavorabil ar fi contextul în care ne desfășurăm activitatea, rămânem fideli scopului pentru care ne-am înființat și suntem alături de pacienții cu boli genetice.

Asociația Stea

Pentru Asociația Stea, pandemia Covid-19 a însemnat o mare provocare, punându-ne față în față cu o avalanșă de cereri de sprijin la care nu a fost ușor deloc să găsim soluții. De aproape 5 ani, asociația noastră își concentrează activitatea pe susținerea incluziunii sociale uneia dintre cele mai mari comunități marginalizate de Romi localizate la periferia municipiului Satu Mare, în cartierul Satmarel. Acolo trăiesc în situații de sărăcie și excluziune un număr de peste 400 de persoane dintre care 181 de minori.

Începutul stării de urgență a însemnat suspendarea activității celor două centre de zi ale Stea care asigurau acces direct la servicii sociale pentru 48 de copii, 6 tineri și 22 de părinți. Într-o primă fază am reușit să ne organizăm încât să asigurăm o activitate zilnică de permanență la sediul nostru pentru a răspunde nevoilor de medicamente a familiilor vulnerabile. Aceasta a permis continuarea unei părți a programului nostru de educație pentru sănătate. În contextul măsurilor de reducere a deplasărilor, coroborate cu scăderea drastică a surselor de venit pentru majoritatea familiilor vulnerabile, echipa noastră a înregistrat o creștere de peste 35% a solicitărilor de sprijin pentru medicamente. De asemenea, am primit foarte multe cereri de sprijin pentru alimente de bază și produse de igienă, iar numeroși părinți ne-au solicitat sprijin pentru a găsi soluții pentru accesul copiilor lor la educație în condițiile imposibilității de a accesa internetul pentru majoritatea dintre ei.

Cu sprijin din partea partenerilor noștri francezi, asociațiile Aide et Action, Grenoble Isere Roumanie si Solidarité Enfance Roumanie:
🔵 în perioada 16 martie – 15 mai 2020 am distribuit medicamente pe bază a 157 rețete eliberate de medici pentru un număr de 102 persoane vulnerabile. Valoarea totală a sprijinului medicala fost de 8935.54 lei.
🔵 pe toată perioada stării de urgență echipa noastră a asigurat consiliere telefonică pentru zeci de familii vulnerabile, oferindu-le suport în diferite situații de nevoie
🔵 în 27 aprilie 2020, cu sprijin logistic din partea Direcției de Asistență Socială Satu Mare, am distribuit în comunitatea marginalizată din Satmarel un ajutor de urgență constând din pachete de alimente de bază (orez, ulei, cartofi, paste, carne la conserve) și produse de igienă (săpun, șampon, detergent de rufe) pentru 412 persoane din 105 familii. Pentru familiile cu copii am adăugat și rechizite (caiete și pixuri) și dulciuri. Valoarea totală a produselor de bază distribuite s-a ridicat la 17325,37 lei.
🔵 legumele produse în cadrul activității de economie socială Grădina Stea au fost distribuite gratuit sub formă de 15-20 pachete săptămânale familiilor vulnerabile cu copii din Satmarel.
🔵 de la începutul lui mai, echipa educativă realizează activități la distanță cu copiii care înainte de pandemia Covid-19 frecventau centrul de zi Stea și care acum reușesc să aibă acces la internet sau la o rețea de telefonie (din păcate, deocamdată este cazul a doar 23 de copii din 48 și se caută soluții).

Activitățile sunt diversificate în funcție de vârstă și interesul copiilor: jocuri educaționale, ateliere de citit povești, exerciții de matematică, experimente hazlii de fizică aplicată, antrenamente de șah și multe altele. În plus, echipa noastră primește de la învățătorii și profesorii copiilor fișe de activități pe care le printam la Stea și le distribuim copiilor în comunitatea marginalizată, acesta fiind pentru mulți singura legătură cu școala.

Fundația Vodafone România

Ce a făcut Fundatia Vodafone Romania în ultimele două luni?

Ultimele două luni au fost un test de anduranță pentru echipa Fundației Vodafone România, dar și o perioadă în care am simțit, mai mult ca oricând, că oamenii care își unesc puterile pot găsi soluții peste noapte la probleme ce păreau de nerezolvat. Ne-a ajutat și faptul că multe dintre proiectele noastre au o componentă digitală, lucru atât de util în perioada de distanțare socială.

De voie, de nevoie, am avut ocazia să testăm cum funcționează Școala din Valiză, proiect de care ne ocupăm deja de doi ani. Una este să alegi să faci o lecție digitală și alta este să nu poți să faci decât lecții digitale. A contat foarte mult că profesorii din cele 10 școli din zona rurală în care proiectul funcționa deja participaseră la cursuri de abilități digitale și că nu au fost nevoiți să pornească de la zero. Ei au fost cei care, în cadrul unor webinare organizate de partenerul nostru în proiect, World Vision România, i-au învățat pe alți profesori cum se țin cursurile la distanță.

Partenerii de la Cisco și IBM ne-au ajuta să avem acces gratuit și suport dedicat pentru soluția de videoconferință Cisco Webex, pe care am integrat-o în platforma Școala din Valiză.

My Koolio a oferit acces gratuit la materiale educaționale validate de Ministerul Educației și Cercetării și toți clienții Vodafone au în acest moment internet gratuit pentru ultilizarea platformelor www.scoaladinvaliza.ro , www.mykoolio.com și https://www.webex.com/

Tot în perioada stării de urgență, am lansat două aplicații: DreamLab, cu ajutorul căreia orice posesor de telefon inteligent poate să contribuie la cercetarea împotriva Covid-19 punând la dsipoziție puterea de procesare a telefonului său și Bright Sky, care ne explică ce forme îmbrăca violența domestică și le învață pe victime cum și unde să ceară ajutor.
Pentru că este important să știm de unde să ne luăm informațiile și cum să ne ferim de fake news, alături de ING Bank am sprijinit Code4Romania să dezvolte șase soluții digitale pentru informarea corectă și facilă a publicului larg.

Nu în ultimul rând, am fost alături de echipa de la Geeks4Democracy în proiectul Cumparături la ușa ta, prin care a fost asigurată distribuirea de alimente și produse de bază pentru persoane vulnerabile aflate în izolare.

Asociația Bunul Samaritean

Asociaţia noastră – United Cristian Aid – Asociatia Bunul Samaritean din Nicoreşti, a identificat în zona în care ne desfăşurăm activitatea un număr de 300 de familii în dificultate. Atenţia noastră s-a îndreptat, în primul rând, către familiile celor 50 de beneficiari direcţi ai serviciilor oferite de Centrul de zi pentru copii proveniţi din familiii defavorizate, Centru care şi în momentul de faţă, spre mâhnirea noastră, încă îşi are suspendată activitatea şi pe care am decis să-i sprijinim în continuare.

Însă, atenţia ni s-a îndreptat şi către nevoile întregii comunităţi. Astfel, am identificat 40 de persoane cu dizabilităţi pe care i-am sprijinit în această perioada, acest grup de persoane fiind din categoria celor mai expuse infectării cu coronavirus datorită sistemului lor imunitar slăbit. De asemenea, am ajutat şi 60 de bătrâni singuri cu venituri infime care nici nu erau corect informaţi despre restricţiile impuse.
Tuturor acestor persoane le-am livrat periodic, în siguranţă, pachete care conţineau alimente de bază, produse de protecţie şi igienă personală, precum şi pentru igienizarea locuinţei. Odată cu livrarea pachetelor, am dorit să le oferim şi informaţii cât mai precise şi pe înţelesul lor despre simptomatologia, evoluţia, efectele şi măsurile de protecţie necesare depăşirii în siguranţă a pandemiei cauzată de Covid-19. Astfel, de la începutul pandemiei au fost livrate peste 1000 de pachete cu alimente şi produse de igienă personală şi a locuinţei şi echipamente de protecţie către beneficiarii noştri.

Localizarea geografică în mediul rural, implică un nivel de trai scăzut şi existenţa unor mentalităţi care sunt premize extrem de favorabile fenomenului de abandon şcolar, rata căruia creşte îngrijorător de la an la an, în ciuda tuturor eforturilor noastre. Prin introducerea cu titlu de obligaţie a şcolii online, copiii noştri şi familiile acestora s-au văzut puşi din nou în dificultate. Misiunea Centrului de zi pentru copii proveniţi din medii defavorizate al asociaţiei noastre este oferirea de alternative sociale şi o viaţă mai bună tuturor copiilor nostri, dar şi canalizarea tuturor eforturilor noastre pentru a le asigura beneficiarilor accesul la educaţie. De aceea am făcut tot posibilul pentru a procura şi a le distribui copiilor nostri tablete cu softul educaţional agreat de Ministerul Educaţiei şi conexiune la internet, cu ajutorul cărora aceştia să ia parte la cursurile şcolii online.

Cu sprijinul partenerilor si colaboratorilor noştri toate acestea au fost posibile, iar pentru întregul efort depus pentru sprijinirea tuturor beneficiarilor noştri şi îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora, le suntem recunoscători.

Crucea Rosie Filiala Sibiu

Sibiu, început de martie, 2020. La câteva măcelării din oraș se formau deja cozi, la fel și la farmacie și la unele brutării, unde am auzit oameni spunând că dacă nu mai e drojdie, să congelăm măcar pită „să avem pe ce pune mâna.” Dar ce aveau să facă cei care nu au nimic pe care „să pună mâna”? Nici provizii, nici bani de provizii?

Lista noastră de nume din viața oengistică de dinainte de Covid-19 număra aproape 100 de beneficiari permanenți. Și tot în timp de pace, ne gândeam că vremurile vor fi bune cu noi și că vom reuși până în vară să ne extindem sediul, pentru a putea face loc proiectelor viitoare.

Dar în 10 martie am decis că vom direcționa banii pentru amenajare către programul Banca de Alimente, pentru a ne asigura că măcar o vreme familiile cu copii afectate oricum de sărăcie, vor avea hrană. Așa că ne-am organizat împreună cu un grup de inițiativă civică și am recrutat voluntari care să dispună de mijloace de transport și de timp pentru a străbate județul.

Am primit o donație de echipamente de protecție pentru voluntari și un spațiu temporar pentru sediul operațional și astfel am început să achiziționăm alimente de bază, dar și să colectăm donații în bani și produse. În total, am rulat în spațiul
nostru de 60 mp peste 5.000 kg de alimente si produse de igienă (curațenie), care au plecat către 350 familii si instituții de îngrijire (cămine de copii și bătrâni, centre instituționale, cantine sociale) în intervalul martie-mai.

Sună poate ca o formulare de teleshopping – dar asta nu a fost tot! Am aplicat pentru un grant la Fondul de Urgență inițiat de ING prin intermediul Fundației Comunitare Sibiu și al Fundației Comunitare București și, după ce am primit 1500 euro i-am investit în ajutorarea cu hrană, îmbrăcăminte, produse de igienă și medicamente a unui grup de 45 muncitori egipteni și tunisieni abandonați de angajatorul lor în Sibiu și blocați aici din cauza restricțiilor impuse de pandemie. În tot acest timp, îndată ce am găsit o soluții, am distribuit combinezoane de protecție, dezinfectanți, viziere, măști și mănuși medicale către mai multe secții ale Spitalului Județean Sibiu și către medicii de familie din județ.

Asociația KinetoBebe

Rețeaua de centre de recuperare pediatrică aparținând Asociatia KinetoBebe, cu o experiență de 12 ani, desfășoară programe de recuperare complexă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0 luni și 16 ani. Recuperarea se face prin programe de kinetoterapie, logopedie, ergoterapie, psihologie și se adresează copiilor având patologii complexe (neurologice, ortopedice, diferite sindroame genetice etc).

La declanșarea stării de urgență, Asociația a avut suspendată activitatea în perioada 13.03.2020-18.05.2020.

Astfel pacienții nu au putut avea acces la programe de recuperare neuromotorie, dar nici părinții nu au putut accesa servicii de specialitate pentru a se informa corect privind evoluția și dezvoltarea copiilor. Am inițiat programul #FacemSport_Acasa. Programul s-a desfășurat pe mai multe paliere și a fost singurul program de impact desfășurat de o Asociație/ Organizație care se ocupă de recuperare pediatrică motorie.

Programul #FacemSportAcasa a avut mai multe componente care au permis părinților accesul la informații avizate:
🔵 #Facem_sport_acasa – Fișe cu exerciții pentru dezvoltarea motorie a copiilor. Zilnic, sugerăm părinților activități fizice și de dezvoltare cognitivă pe care le pot face copiii acasă prin joacă. Am realizat peste 45 de fișe cu exerciții dedicate copiilor tipici structurate pe stadii de dezvoltare motorie de la 2 luni la peste 5 ani,
🔵 Grupul de suport KinetoBebe – program de terapie suport gratuit pentru copiii care urmau programe de recuperare în cadrul Centrelor noastre. Proiectul a apărut ca urmare a faptului că cel mic era lipsit de programul de terapie pentru o perioadă îndelungată de timp și ne-am dorit ca el să nu piardă din achizițiile dobândite și să aibă o dezvoltare conform obiectivelor propuse. Acest program s-a desfășurat prin intermediul Zoom Meeting și a oferit suport pentru aprox 160 de copii, în total fiind realizate aprox 1.000 de ore de terapie suport gratuită.
🔵 Webinarii “Cum se dezvoltă motor bebelușul meu” – Cursuri online gratuite pentru viitori părinți și părinți cu bebeluși de până în 12 luni. Astfel am continuat proiectele noastre de informare privind stimularea și dezvoltarea motorie corectă a copiilor. În contextul epidemiologic actual, când nu se mai permite realizarea acestor cursuri fizic, am realizat webinariile cu ajutorul Zoom Meeting.
În cadrul celor 9 webinarii susținute până în prezent au beneficiat de expertiză noastră aproximativ 600 de viitori părinți și părinți cu bebelusi de până în 12 luni. Un atu al acestor webinarii îl constituie faptul că accesul la informații este pentru toți cei interesați și nu este limitat la arealul geografic pe care-l aveau întâlnirile fizice.
🔵 KinetoTEL este proiectul gratuit prin care suntem alături părinților care au nevoie de suportul specialistului în recuperare pediatrică. Suportul este oferit telefonic de către specialiștii în recuperare pediatrică. Este destinat părinților ai căror copii nu urmează programe de recuperare în Centrele KinetoBebe.
🔵 #Facem_sport_acasa la ItsyBitsy Neața – În fiecare dimineață la 9.05 Andrei, eroii Itsy și Bitsy și un kinetoterapeut KinetoBebe fac împreună cu voi exercițiile de înviorare! Acest proiect are peste 40 de emisiuni radio până în prezent și continuă și în perioada următoare.

Chiar dacă începând cu 18.05.2020 am reluat activitatea în cadrul Asociației, vom continua activități din programul #Facem_sport_acasa astfel încât să contracarăm efectele măsurilor de distanțare socială care nu permit realizarea unor evenimente publice sau acțiuni sportive pentru copii.

⬅︎ Blog