#linia2 – săptămâna 15-19 iunie

Published on July 14, 2020

Prin campania #linia2 inițiată de Asociația pentru Relații Comunitare, facem cunoscute poveștile organizațiilor din România care și-au continuat misiunea să își susțină beneficiarii, în pofida crizei pandemiei #COVID19, în domeniile educației, asistenței sociale, protecția mediului, cultură și multe altele. Pentru detalii suplimentare despre campanie, scrie-ne la sinziana@arcromania.ro.

Asociatia “Atelierul de Bine”:

🔵 De la 150 familii familii beneficiare (înainte de pandemie) am fost nevoiți peste noapte să răspundem la cererile de ajutor a peste 300 de familii (răspândite în 20 de sate din jurul Buzăului) – asta însumând mai bine de 1500 persoane.
🔵 Am reușit în cele 2 luni să oferim în mod gratuit 9.5 tone alimente și produse de igienă/curățenie/dezinfecție
🔵 Am reușit să strângem suma de 54300 lei, folosită integral pentru achiziționarea de produse alimentare și nealimentare (parte din alimente au fost donate de către partenerii noștri Banca pentru Alimente Bucuresti)
🔵 327 de gospodării vizitate de 2 ori/lună, din casă-n casă, cu mașinile și la pas
🔵 2000 km parcursi x 3 mașini

Poate părea firav, însă luând în considerare că noi suntem un ONG mic, cu resurse limitate (bugetul din aceste 2 luni înseamnă jumătate din bugetul nostru pe anul 2019), credem că am reușit sa răspundem rapid la nevoile urgente ale comunităților rurale rămase fără resurse care să le asigure un trai minim zilnic.

Sprijinul din partea organizației noastre a venit ca răspuns la zecile de apeluri disperate ale familiilor rămase izolate și fără resurse de a-și hrăni copiii, sau de a-și îngriji bătrânii imobilizați și rămași fără medicamente.

Pe lângă rezolvarea problemei alimentelor, medicamentelor și a dezinfectanților, voluntarii noștri au oferit și sprijin psihologic și chiar unele soluții celor rămași fără locuri de muncă și fără venituri pe termen nelimitat.

Livrarea la domiciliu a celor necesare traiului de zi cu zi a ajutat, de asemenea, la scăderea riscului de îmbolnăvire și răspândire a virusului.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles că în această perioadă nu doar spitalele au nevoie de sprijin, ci și comunitățile din care facem parte, rămase izolate și fără resurse vitale. Desigur, nevoile lor nu au dispărut odată cu încheierea stării de urgență, din contră, vor avea nevoie de sprijinul nostru pe tot parcursul anului.

Nu am fi reușit asta și fără ajutorul vostru venit prin sprijinul celor de la Fundația Comunitară Buzău, precum și al sponsorilor din această perioadă de criză și mulțumim pentru implicarea promptă fiecărei companii în parte și persoane fizice.

Asociația Lume Bună!

“Totul va fi bine!” sau cum a depășit proiectul Scena Creativ la Sat perioada stării de urgență
120 de copii din 7 școli de la sate sunt dramaturgi, regizori, scenografi, actori și organizatori ai propriilor spectacole de teatru în proiectul Scena Creativ la Sat, conceput și coordonat de Asociatia Lume Buna! și co-finanțat de AFCN.

Până pe 11 martie când s-au închis școlile, copiii reușiseră să se întâlnească față-în-față și să pornească rotițele imaginației, găsind temele pieselor inspirate din tradițiile și cultura locale. Au urmat 2 luni de lucru la distanță, care nu au fost deloc ușoare… Pe lângă discuțiile pe texte dintre profesorii coordonatori și copiii scenariști, au fost și multe altele între Larisa Popescu (președinta Asociației Lume Bună și coordonatoarea proiectului) și profesori, ba chiar și între profesori și părinții copiilor. Și, pentru că resursele tehnice la sate sunt destul de precare, acestea s-au purtat de multe individual, la telefon ori pe WhatsApp, nu ca la oraș unde oricând vrei, poți face un zoom și schimba ideile în grup…

Aflăm pe parcurs că școlile vor rămâne închise. Nu ne dăm bătuți și găsim soluții punctuale pentru fiecare nouă răsturnare de situație: piesele de teatru vor fi puse în scenă la toamnă, pentru că și noi și copiii credem că „Totul va fi bine!”. Privim cultura ca pe o hrană importantă, care motivează copiii și îi
face să învețe cu bucurie.

În concluzie, iată ce ingrediente am folosit pentru depășirea acestei situații dificile: comunicarea, optimismul, încrederea, hotărârea, umorul și creativitatea. De altfel, pe toate acestea, copiii oricum le exersează în proiectele din seria Creativ la Sat (împreună cu Revista, aflată la a 3-a ediție și Coletul, aflat la a 2-a ediție), care continuă de la an la an. În 2014 am înființat Cluburile Activ CELS care dau ocazia copiilor, ca prin întâlniri săptămânale pe tot parcursul anului școlar, să descopere și să exerseze teme variate de educație non-formală prin cultură. Până în prezent, am adunat peste 4000 de copii și 150 de profesori din 52 de școli și 24 de județe participante.

Ne desfășurăm proiectele cu un nivel minim de resurse umane și materiale, la care adăugăm foarte mult entuziasm și voluntariat. Planificasem completarea finanțării AFCN (obținută ca în fiecare an doar pentru unul din proiecte) prin alte acțiuni de fundraising pe care nu le mai putem întreprinde, zona medicală fiind prima pe listă. Așa că vom reuși să finalizăm Scena Creativ la Sat, pe restul proiectelor punându-le în așteptare.

Comunitatea ONedu România

“Trebuie să recunoaștem că a fost destul de greu să ne adaptăm la noile vremuri, dar cu răbdare am reușit să o facem.

Inițial, am oferit unităților de învățământ preuniversitar un document cu recomandări de gestionare a situației de criză și cum educația trebuie continuată online.

Mai apoi, am recomandat elevilor să se informeze doar din surse sigure.

Ne-am poziționat cu privire la superficialitatea cu care este tratată școala online și cât de inechitabilă este în momentul de față.

De asemenea, am considerat că ar fi un moment oportun să ne dezvoltăm intern, prin mărirea echipei (perioadă de alegeri și aplicații).

Am constatat nevoia unei platforme la nivel național, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, de aceea am inițiat demersul “Educația digitală în România – mit sau realitate?”, unde expunem public nevoile elevilor, încercăm să ajutăm la oferirea accesului la educație elevilor și solicităm public, printr-o petiție, MEC să înceapă bazele platformei.

Asociația Țara Tinerilor Uniți

Activitatea principală a asociației noastre constă în desfășurarea de campanii socio-educaționale în localitățile defavorizate ale României, cu scopul reducerii abandonului școlar. De cel puțin patru ori pe an, ne întâlnim cu elevii din școli și petrecem alături de ei o zi plină de activități, jocuri și surprize.

Criza provocată de COVID-19 a avut un impact foarte puternic asupra activității asociației și asupra voluntarilor. Cea mai mare provocare a fost să adaptăm profilul campaniilor noastre socio-educaționale la noile reguli de siguranță și să le transformăm în campanii “la distanță”. Am anulat campaniile programate pentru aprilie și iunie, cu promisiunea că vom reveni când ne vom putea desfășura activitatea în siguranță.
Considerăm că situația actuală reprezintă un factor decisiv pentru abandonul școlar, în special în zonele defavorizate, motiv pentru care am decis să oferim, pe lângă sprijinul psihologic, social și în produse de bază, sprijin tehnologic pentru copiii care au nevoie să continue studiile online.

Principala campanie ATTU COVID19:
🔵 direcția educațională, prin care oferim dispozitive SMART pentru 130 de elevi ai Școlii Generale cls I-VIII din comuna Puiești, județul Vaslui, pentru a-și continua studiile și să participe la cursurile online (vom asigura încărcarea periodică a cartelelor prepay cu opțiune de internet, întrucât localitatea nu dispune de conexiune la internet). Estimăm ca până la finalul campaniei să oferim suport material în valoare de peste 50000 RON.
🔵 direcția socială, prin care urmărim să ajutăm lunar cu produse alimentare de bază între 5-10 familii defavorizate și 5 bătrâni din București, beneficiari care au fost impactați direct și drastic de criza COVID-19. Pe 30 mai am ajuns la 5 bătrâni izolați și 40 persoane care au fost afectate direct de criza coronavirus pentru a le duce produse alimentare.

Asociația Țara Tinerilor Uniți donează activ putere de procesare distributivă prin computerele voluntarilor în vederea susținerii inițiativei ştiinţifice Folding@Home, care prioritizează cercetări/simulări computerizate pentru găsirea unui vaccin împotriva COVID. După identificarea unor soluții tehnice realizabile, am implementat ATTU is Folding@HOME, prin utilizarea unor resurse tehnice în cloud combinate cu participarea voluntarilor ATTU care s-au implicat şi au donat propriile calculatoare.

Pagina echipei: https://bit.ly/2YFGQUE

Este o mare bucurie că într-un timp atât de scurt ne aflăm printre principalele echipe care au sprijinit acest efort global pentru găsirea unui leac eficient împotriva virusului. În acest moment avem 180 WorkUnits procesate de calculatoarele noastre, iar până acum am donat aproximativ peste 500 de ore de procesare computerizată în scop ştiinţific.
Mai multe detalii: https://foldingathome.org.

Am lansat serie de conferințe coordonată de un psiholog acreditat (online) care împărtășește sfaturi utile pentru a depăși cât mai ușor provocările din timpul pandemiei. Teme abordate: gestionarea relațiilor de cuplu și familiale în timpul izolării la domiciliu, gestionarea eficientă a emoțiilor, adaptarea vieții profesionale: https://bit.ly/3hyDtY5https://bit.ly/30W1hiVhttps://bit.ly/2UVkDRo

Am demarat o campanie de promovare a comportamentului responsabil în timpul epidemiei, realizată strict la nivel intern. Voluntarii ATTU au participat cu drag la acest proiect și fiecare a împărtășit câte un aspect al luptei cu virusul, în conformitate cu recomandările autorităţilor statului român.
Video-ul poate fi accesat aici: https://bit.ly/2AGZwLu

Am continuat proiectul de mentorat desfășurat din luna octombrie 2019 în colaborare cu unul dintre partenerii noștri strategici, în centrele de tip familial din comunele Izvoarele și Secaria (județul Prahova).

În acest sens, s-a creat o platforma pe site-ul ATTU (mentorat.ongattu.ro), unde beneficiarii au accesat instrumente de învățare la distanță și au primit ședințe de mentorat one-on-one, însumând aproximativ 300 ore de meditații pentru pregătirea la disciplinele de examen (matematică, lb. română, istorie, geografie s.a.md).
Mai multe detalii despre proiect: https://bit.ly/3e58FMt

Asociația M.A.M.E.

Asociația MAME este, de aproape 12 ani, alături de copiii și tinerii diagnosticați cu boli grave prin oferirea gratuită a unor servicii de recuperare psiho-socio-medicală. Experiența de lucru cu peste 10000 de pacienți ne-a arătat că lupta cu boala, criza din sistemul de sănătate, dar și lipsurile financiare reprezintă pentru aceștia obstacole majore în procesul de vindecare.

Din păcate, în contextul pandemiei COVID-19, situația lor s-a agravat!

Majoritatea au avut nevoie de tratamente personalizate și de îngrijire de specialitate pe care, în perioada crizei, le-au primit doar atunci când au ajuns în stare critică la spital. Drept urmare, numărul de solicitări de ajutor primite de organizație a crescut cu aproape 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Echipa noastră a depus eforturi pentru a mobiliza resurse din comunitate și, astfel, a reușit să strângă suma de aprox. 40000 de euro pentru plata unor tratamente și investigații medicale și să implice 24 de voluntari, specialiști din diverse domenii, care au informat și consiliat pacienții, în funcție de nevoi. În același timp, am adaptat serviciile de psihoterapie, nutriție și kinetoterapie, în mediul online, pentru a le asigura copiilor bolnavi continuitatea programelor de recuperare. Totodată, am reușit să donăm unui nr. de aprox. 200 de beneficiari: alimente neperisabile, produse de curățenie și igienă personală, dar și echipamente IT necesare pentru școala online.

Fundația Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj

Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj (FDP Cluj) lucrează pentru comunitate din 1997 și de mai bine de 6 ani lucrăm în Pata Rât, în cea mai încercată dintre comunitățile afectate de sărăcie, acolo unde oamenii locuiesc la propriu printre gunoaie, în barăci improvizate, iar copiii cresc cu minimul necesar.

Intervenția noastră îi vizează atât pe copii (0-6 ani), cât și pe părinți. Prin programul ”Educația schimbă viața!” ne asigurăm că și ei, oamenii din Pata Rât, au acces la educație timpurie, sănătate și igienă, că au acces la mâncare și pe cât posibil siguranță și securitate. 100 dintre copiii școlari din zona Dallas, Cantonului și Rampă sunt parte din 2 programe implementate de noi: Smart Club și Educația – Centrul schimbării în comunitate, ambele finanțate cu sprijinul United Way România.

Pandemia pentru oamenii din Pata a însemnat printre altele și că nu mai pot lucra cu ziua. Venitul minim pe membru pe gospodărie era de 449 de lei*, cei mai mulți dintre ei nu îl mai au nici pe acesta. Nevoia de mâncare este tot mai mare, copiii primeau o masă caldă prin programele noastre, acum trebuie să mânânce acasă. Pandemia, pentru cei vulnerabili, nu face altceva decât să îi vulnerabilizeze și mai tare. Fără măsuri sociale cursive, rana este pansată și ținută sub control și cu ajutorul nostru, al ONG-urilor, într-un demers deloc firav și adesea singular, ca și constanță.

Noi am rămas în linia 1 și am mers în comunitate, evident corespunzător echipați, o dată pe săptămână, pentru a distribui produse de bază pentru familii, produse igienico-sanitare, medicamente, scutece și fomule de lapte pentru bebeluși. Am început ”școala online” înainte ca ea să fie generic numită așa, am făcut grupuri pe WhatsApp, grupuri pe Facebook, am încercat să rămânem conectați și în online, dar și prin clasicele fișe de colorat pe care copiii între 2-6 ani le-au primit săptămânal. Am văzut unde puterea online-ului se oprește. Le-am explicat față în față și telefonic adulților ce înseamnă această pandemie COVID-19, ce pot face ei, cu ce au și cu ce mai primesc de la noi, să se poată proteja.

Alături de cei care ne-au susținut (VAR Berlin, United Way România, fiecare dintre dvs., Iulius Mall, Auchan, Zukunft fur Menschen am Rande, Lăptăria cu Caimac), am contribuit cu aproximativ 85.000 de lei în lunile martie, aprilie, mai.

⬅︎ Blog