Am ajuns înaintea statului

Published on April 8, 2020

Noi, organizațiile, ne-am dat seama de la început cât de gravă va fi această criză. Am aflat care sunt nevoile, am căutat furnizori de încredere și am achiziționat aparatele și echipamentele care lipseau din spitale. Pentru multe din ele, noi am adus primele măști sau combinezoane.

La ARC,  am adunat cifrele de la 30 de organizații, iar numerele ne arată o fracțiune din impactul mare pe care sectorul îl are în cazul pandemiei. Numerele ne arată impactul pe care sectorul îl are în cazul acestei crize, cât și dorința oamenilor de a se implica, prin donațiile pe care le-au făcut. Donatorii au încredere în capacitatea noastră de a găsi soluții, iar companiile văd în noi un partener care poate produce schimbare la nivel local și național.

Am jucat un rol esențial în protejarea personalului medical, fiind printre primele care au aprovizionat unitățile medicale. Fără implicarea rapidă , am fi avut mai multe focare ca Suceava.

Am colaborat între noi și am putut cumpăra mai multe echipamente sau aparate medicale.  Primul aparat de testare cumpărat de un ONG a ajuns din Coreea de Sud la Iasi în urmă cu două săptămâni, datorită Asociației Casa Share. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde ajung probe de recoltare din șase județe ale Moldovei, avea o capacitate de testare de 50 de teste pe zi. Aparatul nou poate procesa până la 500 de teste în 16 ore.

Casa Share a pus ARC în contact cu furnizorii, astfel că alte două aparate de testare au putut fi comandate, care au ajuns în alte județe vulnerabile. Până săptămâna trecută, la Arad, județ de frontieră, nu se făcea niciun test, pentru că aparatele de testare nu erau complete. Datorită unui efort comun între ARC, Cetatea Voluntarilor Arad și Fundația Vodafone, pe 31 martie s-au făcut primele teste la Centrul de Urgență din Arad.

La Timișoara, 10 bebeluși de la Spitalul Municipal au fost testați pozitiv cu COVID-19. Și a fost un moment în care am simțit cu toții un gol în stomac, părinți sau nu. Situația era cu atât mai dramatică din cauză că toate testele s-au epuizat, iar bebelușii și personalul medical trebuiau testați din nou. Dar un transport de 3000 de teste achiziționate de ARC a ajuns la Timișoara, iar personalul medical a făcut un efort de eroi: în câteva ore, s-au recoltat și testat probele bebelușilor și medicilor.

Sistemul medical este sub o presiune extraordinară, iar în această perioadă este esențial să ne coordonăm eforturile, de aceea îndemnăm instituțiile statului să coopereze cât mai transparent cu sectorul nonguvernamental. Împreună, putem crește capacitatea de protecție și de testare a unităților medicale și putem aduce mult mai rapid echipamentele de care are nevoie personalul medical. 

Ca sector, am pornit deja numeroase inițiative de coordonare și monitorizare a nevoilor și donațiilor făcute la nivel național și invităm autoritățile să ne comunice prioritățile de dotare și echipare, pentru a acoperi împreună cât mai multe zone vulnerabile din țară.

Infograficele realizate au la bază datele oferite de cele 30 de organizații și comunicările publice pe care le-au realizat în această perioadă.

Știm că mai sunt multe ONG-uri care s-au implicat în efortul de a ajuta spitalele și medicii in lupta cu Covid-19. Rugăm aceste organizații să ne trimită informații despre modul în care au investit în comunitate, pentru a completa acest tablou al impactului pe care sectorul nonguvernamental îl are în această perioadă.  

Vă rugăm completați tabelul următor: https://bit.ly/39V1zXP și spuneți-ne ce acțiuni a făcut organizația voastră și ce fonduri a strâns și distribuit pe perioada pandemiei COVID-19. Odată completat, trimiteți-l la arcromania@arcromania.ro.

Datele colectate:

 • Total sumă cheltuită: 5,5 milioane EURO
 • Sumă cheltuită pe aparatură medicală: 1,6 milioane EURO
 • 39 ventilatoare achizițioante
 • 15.500 teste PCR
 • 520 teste rapide
 • 4 aparate testare
 • 57 monitoare funcții vitale
 • 10.610 consumabile medicale                                                                                                      
 • 6861 bucăți aparatură medicală (termometre, injectomate, stetoscoape, pulsoximetru, EKG etc.)
 • 40.838 combinezoane
 • 1.085.660 măști chirurgicale
 • 315.357 măști cu filtru
 • 95.029 Protecție ochi (viziere, ochelari de protecție)
 • 340.850 mănuși
 • 105.287 alte consumabile de protecție
 • 13 tone de dezinfectant
 • 9 containere de triaj

Mulțumim organizațiilor care ne-au ajutat și care fac parte din această analiză:

Asociatia Unu si Unu, Beard Brothers, Casa Share, Cetatea Voluntarilor Arad, Daruieste Aripi, Daruieste Viata, Fundatia Comunitară din Odorheiu Secuiesc, Fundația Comunitară Bacau, Fundația Comunitară Banatul Montan, Fundația Comunitară Brasov, Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Buzau, Fundația Comunitară Cluj, Fundația Comunitară Dambovita, Fundația Comunitară Galați,Fundația Comunitară Iași, Fundația Comunitară Mures, Fundația Comunitară Oradea, Fundația Comunitară Prahova, Fundația Comunitară Sibiu, Fundația Comunitară Tara Fagarasului, Fundația Comunitară Timisoara, Fundația Comunitară Valcea, Inima copiilor, MagiCAMP, Salvati Copiii, Salveaza o inima, Scoala mamei junior, Un singur Cluj, Zi de bine. 

⬅︎ Blog