Fundații comunitare

Programul de Fundații Comunitare a pornit de la viziunea ARC a unor comunități care care să găsească în interiorul lor forța și implicarea necesară pentru a produce o schimbare pozitivă.

Fundațiile comunitare au ca misiune refacerea fibrei sociale prin reconstruirea încrederii între oamenii din comunitățile pe care le servesc, spunem noi. Iar refacerea fibrei sociale începe prin abordarea inteligentă a problemelor din comunitare, fie că vorbim de cele din educație, sănătate, mediu sau cultură.

Rolul nostru, al echipei ARC, este să-i găsim și să îi susținem pe localnicii care vor să stârnească această schimbare pozitivă. În 2008 am ajutat la înființarea primelor două Fundații – la Odorheiu Secuiesc și Cluj-Napoca – pentru ca zece ani mai târziu, unul din doi români să aibă acces la o fundație comunitară. În total, 16 fundații comunitare susțin inițiative locale curajoase, iar în perioada 2008-2017, suportul financiar acordat comunităților a depășit  20 milioane de lei.

Fundațiile înțeleg cel mai bine nevoile și oportunitățile locale, iar scopul lor este să creeze podurile de acces între donatori și cauze, nevoi și soluții. Ele oferă donatorilor consiliere filantropică și caută proiectele care se potrivesc cel mai bine cu misiunea și crezul lor; asociațiilor și grupurilor de inițiativă le asigură sprijin și o platformă unde pot strânge fonduri, iar oamenilor din comunitate le dau ocazia să participe la construirea unui viitor mai bun.

Fundațiile nu sunt proiectele ARC, ci ale comunităților, iar ce facem, prin munca noastră de organizație de suport, este să le ajutăm să-și găsească vocea, să-și stabilească prioritățile și să-și canalizeze energiile, astfel încât să producă un impact cât mai mare și de mai lungă durată pentru cei din jur. În același timp, le oferim expertiza noastră și a fundațiilor deja create în domeniile vitale, de la grantmaking, la fundraising și transparență.